sekadar sebuah catatan

Katakan TAK NAK pada BN

leave a comment »

Ketika mengambil alih jawatan Perdana Menteri Malaysia pada 31 Oktober 2003, Imam Besar ajaran Islam Hadhari Abdullah Ahmad Badawi (Pak Lah) telah berjanji kepada seluruh rakyat Malaysia bahawa dia akan menjalankan pentadbiran yang adil dan telus serta akan membenteras rasuah hingga ke akar umbi.

Tetapi setelah empat tahun masa berlalu, janji Pak Lah hanya tinggal janji. Pentadbiran kerajaan BN dibawah Khairy Jamaluddin dan Pak Lah tetap sama atau lebih teruk dari zaman pemerintahan regim Mahathir Muhamad.

Bukti jelas apabila Perhimpunan 100,000 Rakyat pada 10 November lalu telah dianggap sebagai satu perhimpunan haram. Pak Lah yang mengasaskan ajaran Islam Hadhari dan juga cucu kepada seorang ulama terkenal telah membohongi rakyat Malaysia kerana tidak mahu mendengar suara rakyat.

Ketika membuat ucapan pergulungan Persidangan Umno pada 9 November lalu, Pak Lah telah mengeluarkan kata-kata “Jangan cabar saya,” tetapi keesokan harinya, rakyat bangkit mencabar kata-kata Pak Lah.

Pak Lah bukan hanya tidak menepati janji tetapi juga tidak dapat membezakan antara peranan beliau sebagai Perdana Menteri dan Presiden Umno. Ucapan beliau di PWTC pada 9 November adalah atas kapasiti seorang Presiden Parti bukan sebagai Perdana Menteri Malaysia, maka atas kewajaran apakah dia cuba mencabar rakyat yang bukan ahli Umno.

Kebebalan Presiden Umno itu turut sama diikuti oleh Menteri Penerangan yang juga bekas Ketua Pengarang Utusan Malaysia, Zainuddin Maidin serta Menteri Pembangunan Dan Hal Ehwal Wanita, Shahrizat Jalil. Dengan mengatakan bahawa demonstrasi jalanan bukan budaya negara ini, kebodohan dua orang menteri Umno ini terserlah.

Apakah kedua mereka ini tidak lulus mata pelajaran sejarah ketika bersekolah dahulu hingga melupakan ‘perjuangan’ Datuk Onn pada tahun 1946 dahulu? Bukankah Datuk Onn dulu juga mengadakan demonstrasi jalanan ketika menentang Malayan Union.

Biadap sungguh pemimpin Umno hari ini kerana sanggup menghina perjuangan bekas pengasas parti itu sendiri. Apakah pemimpin Umno hari ini juga mahu menjadi biadap seperti menantu Pak Lah?

Sudah tiba masanya untuk katakan TAK NAK pada BN.

Advertisements

Written by irwanmuhammadzain

November 12, 2007 at 5:25 am

Posted in politik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: