sekadar sebuah catatan

Siasah…

leave a comment »

“Aku tak minat politik.”

Sering saja kita mendengar jawapan begini bila diajukan soalan tentang politik kepada mana-mana individu. Politik dalam bahasa arab disebut Siasah.

Apabila tidak minat, mereka ini melihat ia sebagai sesuatu yang tidak wajib diambil tahu dan tidak perlu diambil tahu kalau tiada minat, seolah-olah ia adalah suatu hobi sedangkan sebenarnya ia suatu tuntutan kewajipan ke atas individu yang mukallaf dalam memilih dan menentukan kepimpinan negara samada yang bakal naik itu pemimpin yang adil ataupun pemimpin yang zalim, samada negara itu diperintah mengikut kehendak Al-Quran atau tidak, ia adalah sebesar-besar urusan umat dan berdosa mengabaikannya.

Politik dengan Agama tidak dapat dipisahkan : Suatu Penjelasan

Politik dengan agama tidak dapat dipisah. Kalau kita baca Fatwa yang dikeluarkan oleh Prof.Dr.Syeikh Yusuf Qardhawi bahawa memisahkan agama Islam daripada politik ini boleh menyebabkan seseorang itu rosak aqidah.

Parti politik juga tidak boleh dipisah dengan agama. Islam menggangap semua perkara ada kaitannya dengan agama. Makan minum ada kaitan dengan agama, bercakap ada kaitan dengan agama, memerintah ada kaitan dengan agama, parti ada kaitan dengan agama, berkahwin ada kaitan dengan agama. Cuba bagitahu apa perkara yang tidak ada kaitan dengan agama.

Advertisements

Written by irwanmuhammadzain

October 3, 2007 at 4:11 am

Posted in politik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: