sekadar sebuah catatan

Ceritera membina kapal peronda…

leave a comment »

Katakanlah anda memilik wang RM5.35 bilion ringgit dan mahu menggunakan wang itu untuk membuat sebuah istana dengan segala peralatan dan perabot canggih. Beranikah anda memberikan kerja itu kepada sebuah kontraktor yang hanya berpengalaman membina rumah banglo dua tingkat?

Beranikan anda memberikan wang pendahuluan sebanyak RM1.07 bilion sebelum kontraktor itu memulakan kerja? Dan akhir sekali, waraskah anda membayar RM3.3 bilion lagi setelah kontraktor berkenaan menyiapkan dinding dan lantai tingkat bawah? Kemudian apakah justifikasi anda menambah lagi peruntukan RM1.04 bilion kerana mahu melihat istana anda itu akhirnya siap terbina?

Mungkin anda akan melakukan sedemikian sekiranya wang itu gugur dari langit atau wang itu milik bapa anda dan anda tidak perlu melaporkan kepada sesiapa dan tidak perlu menyimpan rekod lengkap tentang pembayaran dan sebagainya dan tidak perlu mengadakan sebanyak mungkin mesyuarat dengan bapa anda.

Kemungkinan lain ialah kontraktor itu kawan anda. Anda mahu tolong dia jadi kaya lalu biarlah dia diberikan kontrak berkenaan. Tak ada pengalaman, tak ada pengalamanlah. Nasib-nasib dia boleh siapkan istana itu. Sebaliknya, kalau tak ada nasib, terbengkalai sahajalah kerja itu. Bagi anda, apa peduli, bukan duit anda pun.

Begitulah analogi yang cuba dibandingkan dalam menjelaskan kontrak membina enam buah kapal peronda canggih untuk kegunaan Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM) yang dianugerahkan Kerajaan Malaysia kepada sebuah kontraktor yang sebelum itu tidak pernah membina kapal peronda menurut spesifikasi yang diperlukan.

Sebenarnya selain ketidak-upayaan dan ketidak-kecekapan pihak kontraktor dalam melaksanakan projek ini seperti dilaporkan Ketua Audit Negara dalam Laporan Audit 2006 dan juga sebagaimana yang dianalisis pemerhati industri termasuk dari luar negara, perkara-perkara lain turut menjadi tanda tanya kerana ia terkeluar daripada norma amalan perniagaan biasa.

Misalnya, bagaimana 14 baucar bayaran kemajuan projek bernilai hampir RM1 bilion boleh hilang begitu sahaja dan tidak dapat dikesan dan dikemukakan kepada pihak Jabatan Audit Negara. Semua baucar membabitkan tarikh Disember 1999 sehinggalah Januari 2002 dengan nilai baucer di antara RM6.69 juta sehinggalah kepada baucar bernilai RM222.06 juta).

Dalam satu interbiu eksklusif oleh majalah Asian Defence Journal (Januari 2000), Najib selaku Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pertahanan antara lain berkata:

“Bagi merealisasikan matlamat tidak-bergantung kepada pihak lain dalam pengeluaran pertahanan dan sokongan produk kepada Angkatan Tentera Malaysia, maka terdapat keperluan untuk membangunkan industri pertahanan tempatan dengan cara yang tersusun dan sistematik. Ada pertimbangan strategik yang perlu diambil kira dan juga faktor ekonomi yang tidak boleh diketepikan. Terdapat juga keperluan mewujudkan keadaan saling mempengaruhi di antara ATM, industri pertahanan tempatan (pembekal) dan agensi kerajaan, yang mana akan memudahkan penemuan kerajaan, pemindahan teknologi, insentif cukai dan sebagainya.”

Sebuah lagi kenyataan retorik atau sebuah lagi mimpi? Dan apakah kita mahu orang yang sebegini menjadi Perdana Menteri Malaysia yang keenam nanti?

Advertisements

Written by irwanmuhammadzain

September 27, 2007 at 3:04 am

Posted in politik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: