sekadar sebuah catatan

Pasir Mas

with 2 comments

(Bendera Pasir Mas)

Pasir Mas, seindah nama tempatnya. Salah satu bandar kecil yang wujud di Kelantan. Jarak masa antara 20-30 minit dari ibu negeri Kota Bharu. Nadi penggerak bandar Pasi Mas adalah perniagaan dan pertanian. Rakyatnya peramah dan senang di dekati. Penduduk wanitanya antara yang tercantik di Malaysia.

Daerah ini asalnya dibuka oleh Che Leh Ismail atau mesra dengan gelar Che Leh Tok Pendekar yang berasal dari Kota Bharu.

Ketika itu seorang ulamak dari Bachok datang ke daerah yang belum bernama itu untuk mengajar ilmu Islam dan Quran. Setelah beberapa lama berada di daerah tersebut maka beliau mengambil keputusan untuk kembali ke Bachok.

Beberapa hari selepas beliau pulang ke Bachok, tiga buah tempayan berisi emas tiba-tiba muncul dari kawasan semak berdekatan padang pasir di tepi sungai. Beberapa orang penduduk yang melihat kejadian itu terus berteriak “Mas! Mas!”. Dan sejak itu daerah ini dikenali dengan nama Pasir Mas bersempena kejadian itu dan kawasan padang pasir yang luas di tepi sungai.

Foto bandar Pasir Mas.

Jajahan Pasir Mas merupakan salah sebuah daerah daripada 10 buah jajahan yang terdapat dalam Negeri Kelantan yang terdiri daripada Kota Bharu, Pasir Mas, Tumpat, Pasir Puteh, Bachok, Kuala Krai, Machang, Tanah Merah, Jeli dan Gua Musang. Ia bersempadanan dengan Jajahan Kota Bharu di sebelah timurnya dan Jajahan Tumpat di sebelah utaranya. Ia juga bersempadan dengan Negara Thailand di sebelah Barat dan di sebelah Selatan bersempadan dengan Jajahan Tanah Merah. Seluas 3.9 Peratus keluasan Negeri Kelantan adalah keluasan Jajahan Pasir Mas atau 57,800 hektar.

Sebelum Jajahan Pasir Mas diwujudkan ia merupakan sebahagian daripada Jajahan Kota Bharu. Walau bagaimanapun, setelah dipersetujui bersama, Jajahan Pasir Mas telah diasingkan pada tahun 1918 dan diletakkan dibawah pentadbiran sendiri di bawah Pejabat Tanah dan Jajahan Pasir Mas. Pada waktu itu Ketua Jajahan Pasir Mas yang pertama telah di sandang oleh Encik Jaafar yang memegang jawatan selama satu tahun.

Advertisements

Written by irwanmuhammadzain

September 23, 2007 at 5:44 am

Posted in promosi

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. ni demo tulih sendiri ko?
  ada gamba oghe gateh basikal!! hahaha!! 🙂

  N

  September 24, 2007 at 1:53 am

 2. wooppss..gua rabun lah. gamba oghe gateh motosikal… 😛

  N

  September 24, 2007 at 1:54 am


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: