sekadar sebuah catatan

Penyelewengan, rasuah dan BPR…

leave a comment »

Bila saja Ketua Audit Negara (KAN) mengeluarkan laporan secara rasmi selepas 7 September lalu bagi tahun kewangan Kerajaan Persekutuan berakhir 31 Disember 2006, ada satu perkara lucu berlaku.

Perkara lucu ini membabitkan Ketua Pengarah Badan Pencegah Rasuah (BPR) Ahmad Said Hamdan.

Ahmad Said dalam satu kenyataan media, menegaskan pihaknya tidak mengamalkan pilih kasih dalam menyiasat dakwaan penyalahgunaan perbelanjaan kementerian dan jabatan kerajaan.

Amat melucukan bila seorang yang memegang jawatan Ketua Pengarah tidak mampu membezakan antara ‘rasuah’ dan ‘penyelewengan’.

Banyak perbezaan di antara “penyelewengan, penyalahgunaan wang awam dan pengabaian prosedur dan peraturan bersabit kewangan awam” dengan “rasuah”.

Penyelewangan misalnya ialah apabila wang awam yang telah dilulus dan diperuntukkan bagi sesuatu perkara diselewengkan untuk kepentingan peribadi.

Penyalahgunaan pula dikaitkan dengan dana awam yang diluluskan untuk sesuatu tujuan digunakan untuk tujuan lain atas sebab-sebab tertentu yang boleh memberikan keuntungan kepada pegawai yang mempunyai kuasa membelanjakan wang awam berkenaan.

Rasuah pula adalah perbuatan menyogok pegawai awam bagi mendapatkan kelulusan sesuatu projek dan sebagainya. Penyogokan seperti ini walaupun berkaitan dengan sesuatu projek awam tetapi ia tidak semestinya berlaku penyelewengan dan sebagainya dalam pengurusan dan urusniaga kewangan selanjutnya.

Sejak bila pula BPR menjalankan kewajipan memerangi rasuah dengan mengharapkan belas ehsan dari laporan dan siasatan terperinci jabatan lain?

Chow!…

Advertisements

Written by irwanmuhammadzain

September 18, 2007 at 1:05 am

Posted in politik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: