sekadar sebuah catatan

Bila adanya niat jahat…

leave a comment »

Hari ini sudah tiada lagi laporan mengenai kejadian di Batu Burok, Terengganu. Kerajaan BN harus berterima kasih kepada kejadian gempa bumi di Sumatera yang mendapat liputan meluas akhbar-akhbar arus perdana.

Tindakan ganas dan kejam kerajaan Umno/BN dapat ditutup dengan cepat kerana hari ini akhbar-akhbar lebih ghairah untuk menyiarkan tentang gempa bumi di Sumatera itu. Lihat saja Utusan Malaysia, muka hadapan hanya berita gempa bumi disiarkan.

Kalau tidak kerana gempa bumi itu, hari ini pemimpin-pemimpin Umno/BN terpaksa lagi berbohong dan memutar belitkan kenyataan demi untuk menutup kesalahan besar yang telah mereka lakukan.

Untuk mengulas apa yang telah berlaku itu rasanya tidak perlu kerana semua orang sudah pun tahu. Tapi sejak kejadian di Batu Burok itu berlaku, apakah kita sedar bahawa sebuah agensi yang mempunyai piagam untuk dijadikan teras dan prinsip mereka telah melanggar piagam tersebut?

Piagam agensi itu mengkehendaki pertubuhan yang diwujudkan di bawah Akta itu membekalkan liputan peristiwa dan aktiviti dengan tepat.

Menurut piagam berkenaan agensi itu mendukung prinsip bahawa berita yang disiarkan adalah tepat dan bukannya difabrikasi atau dicipta.

Namun malangnya, agensi tersebut iaitu Agensi Berita Nasional (Bernama) telah melanggari piagam mereka sendiri.

Ketika membuat laporan awalnya mengenai insiden berkenaan, Bernama telah melaporkan insiden berkenaan dengan memilih perkataan dan rangkai kata: “pengikut parti pembangkang.”

Perkataan ‘pengikut’ jika diteliti dalam konteks ini seolah-olah membawa niat jahat (malicious). Biasanya apabila perkataan ‘pengikut’ digunakan, ia lazimnya bermaksud ‘pengikut’ sesebuah organisasi atau kumpulan yang haram atau tidak sah di sisi undang atau malah ajaran sesat. Misalnya, ‘pengikut ajaran Ayah Pin’ atau ‘pengikut ajaran Hassan Anak Rimau’.

Mereka boleh memilih untuk menggunakan perkataan ‘penyokong’ kerana itu adalah perkataan paling tepat untuk merujuk kepada mereka yang menyokong sesebuah parti politik berdaftar dan tanpa adanya unsur tersirat di sebalik tersurat.

Tidak mustahil mereka menggunakan perkataan ‘pengikut’ yang membawa konotasi negatif supaya dalam waktu yang sama ia menunjukkan kepada pembaca dan rakyat betapa apa yang diikuti, dalam kes ini, parti PAS, KeADILan dan DAP selaku parti pembangkang sebagai organisasi dan kumpulan jahat yang sepatutnya tidak diikuti oleh rakyat Malaysia.

Jika laporan dan pemilihan perkataan yang tampak seolah-olah berniat jahat ini digunakan oleh akhbar-akhbar arus perdana yang menjadi organ tidak rasmi parti pemerintah. Tetapi apabila agensi berita kerajaan turut terpengaruh dan bersekongkol dengan penyelewangan seperti itu, natijahnya ia semakin berlepas diri dari menjadi sebuah agensi berita berwibawa dan authoratif.

Itu baru mengenai pemilihan perkataan dan cara ayat dibina dan belum lagi diambil kira, laporan yang berat sebelah, berita yang tidak lengkap dan laporan yang berdasarkan semata-mata imaginasi pemberita.

Dalam insiden di Batu Buruk misalnya, bagaimanakah wartawan atau pemberita agensi berkenaan mengesahkan bahawa yang dituduh sebagai merusuh itu sebenarnya penyokong parti pembangkang?

Apakah wartawan turut sama membuat liputan pada malam itu? Bagaimana mereka mengesahkan status yang terlibat itu sebagai ‘pengikut’ parti pembangkang dan bukan sekadar rakyat biasa yang turut sama mahu mendengar ceramah mengenai tuntutan pilihan raya yang adil?

Hmmmm….

Chow!…

Advertisements

Written by irwanmuhammadzain

September 14, 2007 at 2:03 am

Posted in politik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: